BOZA

MALZEMELER:
  • Yarım kilo bulgur,
  • 1 çay bardağı pirinç,
  • 2 su bardağı şeker,
  • 1 vanilya,
  • 1 yumurta büyüklüğünde hamur mayası veya 1 çay bardağı eski boza.

HAZIRLANIŞI:
Bulgur geceden ıslatılır.Ezilinceye kadar haşlanır.Suyu az gelirse sıcak su ilave edilir.Pirinç lapa olana kadar bol suyla haşlanır(bozaya beyaz rengi vermek için pirinç katılır).Her ikisi mikserden ya da tel süzgeçten geçirilir.Daha sonra şekeri ilave edilir,çorba kıvanmında bir-iki taşım kaynatılır.Ocaktan alınarak ılımaya bırakılır.Üstünün kabuk bağlamaması için arada bir karıştırılır.Ilıdıktan sonra eski boza ya da yaş maya biraz ılık suyla ezilerek karışıma eklenir,karıştırılır.Ilık bir yerde porselen ya da cam bir kapta 2-3 gün mayalandırılır.Bu arada da sık sık karıştırılır,yoksa tadı acımsı olur.Göz göz olunca,vanilya tadına göre biraz daha şeker ilave edilir.Karıştırılıp buzdolabında muhafaza edilir.İçileceği zaman isteğe göre üzerine tarçın serpilir.Sarı leblebi ile ikram edilir.
 
                               AFİYET OLSUN

Yorumlar